Avui, us volem parlar d´ un dels temes que més preocupa als pares que venen a la consulta, el pas de primària a secundària, si bé es cert, que suposa un canvi radical en la vida acadèmica dels nens/es i per al qual, tant pares com nens, han d´ estar preparats.
El més probable, es que aquest canvi, suposi un canvi de centre, de companys i de professors, per tant es tracta d´ un canvi gran i si per a qualsevol persona, un canvi d´ aquesta magnitud implica cert nivell d´ estrès, a tot això li hem d´ afegir que es tracta de pre-adolescents, que a més s´ enfronten a canvis físics, fisiològics, hormonals i com no, psicològics, per tant, es tracta d´ un període crític, en la vida dels nens/es.
Malgrat tot, no ens hem d´ alarmar, tot i què si es convenient saber com acompanyar-los adequadament, per tal de portar el canvi de la millor manera possible i que a més suposi una oportunitat de créixer. Per tal de què així sigui, hi ha una serie d´ accions que els pares poden fer:
- Valorar el canvi com una cosa positiva: Per això es important donar missatges d´ ànims i esperança, elogiant les seves capacitats i competències.
- Anar a conèixer les noves instal·lacions: Es pot fer una visita acompanyats del menor, per què pugui veure l´ ambient, conèixer algun professor, veure les instal·lacions, saber quines assignatures farà etc.., també es recomanable que facin el trajecte cap al nou centre, tal com ho faran al llarg del curs.
- Contactar amb persones afins al centres: Es recomanable tenir contacte, amb persones que ja hagin anat a aquest centre, per tenir referències de primera mà, sobre el funcionament del centre o quedar amb companys què també vagin a aquest centre.
- Vigilar la salut: Amb tants canvis, potser que l´ estrès ens jugui una mala passada, per tal d´ evitar-ho, cal vigilar que mengin bé i dormin les suficients hores.
Es important que l´ actitud dels pares, així com la d´ altres membres de la família sigui positiva i transmetin un missatge de calma i motivació envers la nova etapa que inicien, ja que l´ actitud de la família determinarà la manera de funcionar i evolucionar dels nens/es.
A més, convé normalitzar els canvis i valorar-los com a reptes, com a possibilitat de seguir evolucionant i també com una manera de què moltes coses positives arribin a la seva vida.